Logo
  • Strona Główna
  • Polecane Quizy
  • Instrukcje
  • Przypadki użycia
  • Cennik
  • Zaloguj Się
Polecane QuizyInstrukcjePrzypadki użyciaCennik
Stwórz Quiz
pl
  • العربية
  • Česky
  • Dansk
  • Deutsch
  • Ελληνικά
  • English
  • Español
  • Español (Latinoamérica)
  • Suomi
  • Français
  • עברית
  • Magyar
  • Italiano
  • 日本語
  • 한국어
  • Nederlands
  • Norsk
  • Polski
  • Português (Brasil)
  • Português (Portugal)
  • Română
  • Русский
  • Slovenčina
  • Svenska
  • Türkçe
  • Українська
  • 中文
  • Jak to zrobić
  • Generator pytań i odpowiedzi do quizu
  • Historia

Pytania i odpowiedzi – Historia

Przejrzyj poniżej 100 pytań z kategorii historia, aby stworzyć własny quiz.

Typ pytania

Prawda / FałszPytanie wielokrotnego wyboruPytanie otwarte

Prawda / Fałsz – Historia

  1. Wielki Mur Chiński zbudowała jedna dynastia w ciągu zaledwie kilku lat.
    Odpowiedź: Fałsz
  2. Starożytni Egipcjanie posługiwali się obrazkowym systemem pisma zwanym hieroglifami.
    Odpowiedź: Prawda
  3. Wikingowie tylko najeżdżali obce ziemie; nigdy się na nich nie osiedlali.
    Odpowiedź: Fałsz
  4. Cesarstwo Rzymskie rozciągało się niegdyś od Brytanii aż po Egipt.
    Odpowiedź: Prawda
  5. Starożytne igrzyska olimpijskie po raz pierwszy odbyły się w starożytnym Rzymie.
    Odpowiedź: Fałsz
  6. Machu Picchu zbudowano bez użycia koła czy narzędzi z żelaza.
    Odpowiedź: Prawda
  7. W starożytnych Atenach w demokracji mógł głosować każdy dorosły mieszkaniec.
    Odpowiedź: Fałsz
  8. Terakotowa Armia została zbudowana, aby strzec grobowca pierwszego cesarza Chin.
    Odpowiedź: Prawda
  9. W starożytnym Rzymie istniały publiczne toalety, w których ludzie siadali obok siebie.
    Odpowiedź: Prawda
  10. Juliusz Cezar był pierwszym cesarzem rzymskim.
    Odpowiedź: Fałsz
  11. Większość dzisiejszych historyków uważa, że piramidy zbudowali wyłącznie niewolnicy.
    Odpowiedź: Fałsz
  12. Papier wynaleziono w starożytnych Chinach, zanim rozprzestrzenił się na resztę świata.
    Odpowiedź: Prawda
  13. Imperium Osmańskim rządzili sułtani.
    Odpowiedź: Prawda
  14. Krzysztof Kolumb był pierwszym Europejczykiem, który dotarł do Ameryki.
    Odpowiedź: Fałsz
  15. Statua Wolności była darem Francji dla Stanów Zjednoczonych.
    Odpowiedź: Prawda
  16. Starożytna Sparta była znana głównie ze sztuki i poezji, a nie z wojaczki.
    Odpowiedź: Fałsz
  17. Inkowie stosowali system węzełkowych sznurów zwanych kipu do zapisywania liczb.
    Odpowiedź: Prawda
  18. Proch strzelniczy wynaleziono w Europie, zanim rozprzestrzenił się do Azji.
    Odpowiedź: Fałsz
  19. Wielki Pożar Londynu wydarzył się w XVII wieku.
    Odpowiedź: Prawda
  20. Starożytne egipskie mumie wykonywano tylko dla faraonów, nigdy dla zwykłych ludzi.
    Odpowiedź: Fałsz
  21. Marco Polo w XIII wieku podróżował z Europy aż do Chin.
    Odpowiedź: Prawda
  22. Czyngis-chan zbudował największe lądowe imperium w historii.
    Odpowiedź: Prawda
  23. Stolica Azteków, Tenochtitlan, została zbudowana na wyspie na jeziorze.
    Odpowiedź: Prawda
  24. Starożytna cywilizacja chińska wynalazła kompas.
    Odpowiedź: Prawda
  25. Upadek Konstantynopola nastąpił, zanim Kolumb dopłynął do Ameryki.
    Odpowiedź: Prawda
  26. Pierwszy e-mail wysłano, zanim ludzie po raz pierwszy wylądowali na Księżycu.
    Odpowiedź: Fałsz
  27. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że koty są zwierzętami świętymi.
    Odpowiedź: Prawda
  28. Renesans zaczął się w Egipcie, zanim rozprzestrzenił się na Europę.
    Odpowiedź: Fałsz
  29. Angielska królowa Elżbieta I nigdy nie wyszła za mąż.
    Odpowiedź: Prawda
  30. Bracia Wright dokonali pierwszego lotu napędzanego samolotem w XX wieku.
    Odpowiedź: Prawda
STWÓRZ WŁASNY QUIZ

To jest darmowe

Pytanie wielokrotnego wyboru – Historia

  1. Które z tych wydarzeń miało miejsce najwcześniej?
    • A) Wynalezienie prasy drukarskiej
    • B) Upadek Muru Berlińskiego
    • C) I wojna światowa
    • D) Pierwsze lądowanie na Księżycu
    Odpowiedź: Wynalezienie prasy drukarskiej
  2. Kto był drugim prezydentem Stanów Zjednoczonych?
    • A) Thomas Jefferson
    • B) John Adams
    • C) Abraham Lincoln
    • D) George Washington
    Odpowiedź: John Adams
  3. Które imperium Ameryki Południowej zostało podbite przez siły hiszpańskie dowodzone przez Francisca Pizarra?
    • A) Imperium Azteków
    • B) Cywilizacja Majów
    • C) Imperium Inków
    • D) Cywilizacja Olmeków
    Odpowiedź: Imperium Inków
  4. W której słynnej bitwie w 490 roku p.n.e. Ateny pokonały znacznie liczniejszą armię perską?
    • A) Bitwa pod Maratonem
    • B) Bitwa pod Termopilami
    • C) Bitwa pod Salaminą
    • D) Bitwa pod Akcjum
    Odpowiedź: Bitwa pod Maratonem
  5. Kto namalował sufit Kaplicy Sykstyńskiej?
    • A) Michał Anioł
    • B) Leonardo da Vinci
    • C) Rafael
    • D) Donatello
    Odpowiedź: Michał Anioł
  6. Która bitwa w 1815 roku oznaczała ostateczną klęskę Napoleona?
    • A) Bitwa pod Austerlitz
    • B) Bitwa pod Trafalgarem
    • C) Bitwa pod Lipskiem
    • D) Bitwa pod Waterloo
    Odpowiedź: Bitwa pod Waterloo
  7. Jakim językiem mówili starożytni Rzymianie?
    • A) Grecki
    • B) Francuski
    • C) Łacina
    • D) Włoski
    Odpowiedź: Łacina
  8. Który odkrywca dowodził pierwszą europejską wyprawą morską wokół południowego cypla Afryki, docierając drogą morską do Indii?
    • A) Ferdynand Magellan
    • B) Krzysztof Kolumb
    • C) Marco Polo
    • D) Vasco da Gama
    Odpowiedź: Vasco da Gama
  9. W którym kraju rozwijała się starożytna cywilizacja Majów?
    • A) Meksyk
    • B) Peru
    • C) Brazylia
    • D) Chile
    Odpowiedź: Meksyk
  10. Jaki był główny materiał piśmienniczy w starożytnym Egipcie, wytwarzany z rośliny rosnącej nad rzeką?
    • A) Pergamin
    • B) Papirus
    • C) Bambus
    • D) Jedwab
    Odpowiedź: Papirus
  11. W którym kraju znajdują się starożytne Linie Nazca, gigantyczne rysunki widoczne z nieba?
    • A) Boliwia
    • B) Ekwador
    • C) Peru
    • D) Kolumbia
    Odpowiedź: Peru
  12. Kto zbudował Stonehenge na terenie dzisiejszej Anglii?
    • A) Celtowie
    • B) Rzymianie
    • C) Anglosasi
    • D) Ludy neolitu i epoki brązu
    Odpowiedź: Ludy neolitu i epoki brązu
  13. Które z tych wydarzeń miało miejsce najwcześniej?
    • A) Upadek Cesarstwa Rzymskiego
    • B) Wynalezienie prasy drukarskiej
    • C) Bitwa pod Hastings
    • D) Rewolucja francuska
    Odpowiedź: Upadek Cesarstwa Rzymskiego
  14. Która królowa starożytnego Egiptu rządziła jako faraon i nosiła tradycyjną sztuczną brodę właściwą tej roli?
    • A) Nefretete
    • B) Hatszepsut
    • C) Kleopatra
    • D) Izyda
    Odpowiedź: Hatszepsut
  15. Flaga którego kraju zainspirowała wygląd wielu innych flag po rewolucji 1789 roku?
    • A) Hiszpania
    • B) Niemcy
    • C) Francja
    • D) Włochy
    Odpowiedź: Francja
  16. Który słynny statek zatonął podczas swojego pierwszego rejsu w 1912 roku?
    • A) Lusitania
    • B) Mayflower
    • C) Queen Mary
    • D) Titanic
    Odpowiedź: Titanic
  17. Do jakiego kraju popłynął statek Mayflower w 1620 roku?
    • A) Dzisiejszych Stanów Zjednoczonych
    • B) Kanady
    • C) Meksyku
    • D) Australii
    Odpowiedź: Dzisiejszych Stanów Zjednoczonych
  18. Który starożytny grecki filozof był nauczycielem Aleksandra Wielkiego?
    • A) Sokrates
    • B) Arystoteles
    • C) Platon
    • D) Pitagoras
    Odpowiedź: Arystoteles
  19. Którym krajem przez ponad tysiąc lat, aż do 1912 roku, rządzili cesarze?
    • A) Japonia
    • B) Rosja
    • C) Chiny
    • D) Korea
    Odpowiedź: Chiny
  20. W którym kraju znajdują się starożytne ruiny Petry, miasta wykutego w skale?
    • A) Egipt
    • B) Izrael
    • C) Syria
    • D) Jordania
    Odpowiedź: Jordania
  21. Który słynny mur zbudowało Cesarstwo Rzymskie w północnej Brytanii?
    • A) Wał Hadriana
    • B) Wał Offy
    • C) Wał Antonina
    • D) Wielki Mur Chiński
    Odpowiedź: Wał Hadriana
  22. Która starożytna cywilizacja stosowała system liczbowy oparty na 20, a nie na 10?
    • A) Egipt
    • B) Majowie
    • C) Rzym
    • D) Grecja
    Odpowiedź: Majowie
  23. Która wojna XIX wieku toczyła się między północą a południem Stanów Zjednoczonych?
    • A) Wojna o niepodległość
    • B) I wojna światowa
    • C) Wojna secesyjna
    • D) Wojna 1812 roku
    Odpowiedź: Wojna secesyjna
  24. Do jakiego kraju podróżował odkrywca Marco Polo i obszernie o nim pisał?
    • A) Indie
    • B) Japonia
    • C) Persja
    • D) Chiny
    Odpowiedź: Chiny
  25. Kto jako pierwszy człowiek postawił stopę na Księżycu?
    • A) Neil Armstrong
    • B) Buzz Aldrin
    • C) Jurij Gagarin
    • D) John Glenn
    Odpowiedź: Neil Armstrong
  26. W którym kraju znajdują się gigantyczne kamienne posągi (moai) Wyspy Wielkanocnej?
    • A) Peru
    • B) Chile
    • C) Nowa Zelandia
    • D) Fidżi
    Odpowiedź: Chile
  27. Który starożytny szlak handlowy łączył Chiny z Europą?
    • A) Szlak Bursztynowy
    • B) Szlak Kadzidłowy
    • C) Jedwabny Szlak
    • D) Szlak Korzenny
    Odpowiedź: Jedwabny Szlak
  28. Który kraj był podzielony słynnym murem od 1961 do 1989 roku?
    • A) Francja
    • B) Polska
    • C) Austria
    • D) Niemcy
    Odpowiedź: Niemcy
  29. Któremu starożytnemu ludowi przypisuje się zbudowanie jednych z pierwszych znanych miast-państw, takich jak Uruk?
    • A) Sumerowie
    • B) Egipcjanie
    • C) Grecy
    • D) Fenicjanie
    Odpowiedź: Sumerowie
  30. Który kraj jako pierwszy wysłał satelitę w kosmos, w 1957 roku?
    • A) Stany Zjednoczone
    • B) Związek Radziecki
    • C) Chiny
    • D) Wielka Brytania
    Odpowiedź: Związek Radziecki
  31. Czyje nauki o szacunku i właściwym postępowaniu wciąż wyznaje wielu ludzi w Chinach?
    • A) Laozi
    • B) Sun Zi
    • C) Konfucjusz
    • D) Mencjusz
    Odpowiedź: Konfucjusz
  32. Która angielska królowa rządziła w długiej, pomyślnej epoce końca XVI wieku, znanej pod jej imieniem?
    • A) Królowa Wiktoria
    • B) Królowa Anna
    • C) Królowa Maria
    • D) Królowa Elżbieta I
    Odpowiedź: Królowa Elżbieta I
  33. Która bitwa morska w 1805 roku zakończyła się wielkim zwycięstwem floty brytyjskiej nad Francją i Hiszpanią?
    • A) Bitwa jutlandzka
    • B) Bitwa nad Nilem
    • C) Bitwa pod Lepanto
    • D) Bitwa pod Trafalgarem
    Odpowiedź: Bitwa pod Trafalgarem
  34. Który słynny dokument podpisano w 1776 roku, ogłaszając niepodległość od Wielkiej Brytanii?
    • A) Wielka Karta Swobód
    • B) Deklaracja Niepodległości
    • C) Konstytucja
    • D) Karta Praw
    Odpowiedź: Deklaracja Niepodległości
  35. Który starożytny lud stworzył jeden z pierwszych znanych zbiorów spisanych praw, Kodeks Hammurabiego?
    • A) Egipcjanie
    • B) Grecy
    • C) Babilończycy
    • D) Persowie
    Odpowiedź: Babilończycy
  36. Która słynna bitwa w 1066 roku zmieniła bieg historii Anglii?
    • A) Bitwa pod Azincourt
    • B) Bitwa pod Hastings
    • C) Bitwa pod Waterloo
    • D) Bitwa pod Trafalgarem
    Odpowiedź: Bitwa pod Hastings
  37. Który kraj jako pierwszy przyznał kobietom prawo głosu w wyborach krajowych, w 1893 roku?
    • A) Nowa Zelandia
    • B) Stany Zjednoczone
    • C) Wielka Brytania
    • D) Francja
    Odpowiedź: Nowa Zelandia
  38. Któremu starożytnemu ludowi przypisuje się wynalezienie alfabetu, na którym opiera się wiele współczesnych alfabetów?
    • A) Egipcjanie
    • B) Fenicjanie
    • C) Sumerowie
    • D) Rzymianie
    Odpowiedź: Fenicjanie
  39. W którym kraju znajdowało się starożytne miasto handlowe Timbuktu, słynące z bogactwa i bibliotek?
    • A) Egipt
    • B) Etiopia
    • C) Mali
    • D) Maroko
    Odpowiedź: Mali
  40. Które z tych wydarzeń miało miejsce najpóźniej?
    • A) Bitwa pod Hastings
    • B) Upadek Konstantynopola
    • C) Rewolucja francuska
    • D) Otwarcie Kanału Sueskiego
    Odpowiedź: Otwarcie Kanału Sueskiego
STWÓRZ WŁASNY QUIZ

To jest darmowe

Pytanie otwarte – Historia

  1. Która starożytna cywilizacja zbudowała piramidy w Gizie?
    Odpowiedź: Starożytni Egipcjanie
  2. Która starożytna cywilizacja wynalazła jedno z pierwszych systemów pisma, zwane pismem klinowym?
    Odpowiedź: Sumerowie
  3. W którym kraju po raz pierwszy wynaleziono kompas?
    Odpowiedź: Chiny
  4. W którym roku rozegrała się bitwa pod Hastings?
    Odpowiedź: 1066
  5. Które imperium zbudowało Koloseum w swojej stolicy?
    Odpowiedź: Cesarstwo Rzymskie
  6. W którym roku Konstantynopol upadł, zdobyty przez Imperium Osmańskie?
    Odpowiedź: 1453
  7. Jak nazywał się młody egipski faraon, którego niemal nienaruszony grobowiec odkryto w 1922 roku?
    Odpowiedź: Tutanchamon
  8. Które starożytne greckie miasto uważa się za kolebkę demokracji?
    Odpowiedź: Ateny
  9. Który zachodnioafrykański władca jest zapamiętany jako jeden z najbogatszych ludzi w historii?
    Odpowiedź: Mansa Musa
  10. Która cywilizacja Ameryki Południowej zbudowała górskie miasto Machu Picchu?
    Odpowiedź: Inkowie
  11. Flota którego kraju, dowodzona przez admirała Zheng He, przemierzyła w XV wieku Azję i Afrykę?
    Odpowiedź: Chiny
  12. Która cywilizacja Ameryki Środkowej słynie ze swojego zaawansowanego systemu kalendarzowego?
    Odpowiedź: Majowie
  13. Który rosyjski władca zbudował miasto Sankt Petersburg?
    Odpowiedź: Piotr Wielki
  14. W którym roku rozpoczęła się I wojna światowa?
    Odpowiedź: 1914
  15. Co wynalazł Jan Gutenberg około 1440 roku?
    Odpowiedź: Prasę drukarską
  16. Która choroba zabiła w XIV wieku mniej więcej jedną trzecią ludności Europy?
    Odpowiedź: Czarna śmierć (dżuma)
  17. Który lud żeglarski od VIII wieku najeżdżał i eksplorował znaczną część Europy?
    Odpowiedź: Wikingowie
  18. Które imperium, ze stolicą na terenie dzisiejszej Turcji, przetrwało ponad 600 lat?
    Odpowiedź: Imperium Osmańskie
  19. Które afrykańskie królestwo wybudowało kamienne ruiny znane jako Wielkie Zimbabwe?
    Odpowiedź: Królestwo Zimbabwe
  20. W którym kraju najprawdopodobniej powstały szachy, zanim rozprzestrzeniły się do Persji i Europy?
    Odpowiedź: Indie
  21. Która liczba została po raz pierwszy opracowana w starożytnych Indiach, a później rozprzestrzeniła się na cały świat?
    Odpowiedź: Zero
  22. Który chiński wynalazek był najpierw używany do sztucznych ogni, a później do broni?
    Odpowiedź: Proch strzelniczy
  23. W którym mieście mieścił się słynny „Dom Mądrości”, ważny ośrodek nauki?
    Odpowiedź: Bagdad
  24. Który angielski dokument, podpisany w 1215 roku, ograniczył władzę króla?
    Odpowiedź: Wielka Karta Swobód (Magna Carta)
  25. W którym roku ludzie po raz pierwszy wylądowali na Księżycu?
    Odpowiedź: 1969
  26. Który mur, dzielący przez dziesięciolecia europejską stolicę, upadł w 1989 roku?
    Odpowiedź: Mur Berliński
  27. Jaki gigantyczny posąg stał niegdyś przy porcie greckiej wyspy Rodos?
    Odpowiedź: Kolos Rodyjski
  28. Która egipska królowa słynęła ze swoich sojuszy z rzymskimi przywódcami Juliuszem Cezarem i Markiem Antoniuszem?
    Odpowiedź: Kleopatra
  29. Który odkrywca dowodził pierwszą wyprawą, która na początku XVI wieku opłynęła cały świat?
    Odpowiedź: Ferdynand Magellan
  30. Która starożytna cywilizacja zbudowała dobrze zaplanowane miasto Mohendżo-Daro?
    Odpowiedź: Cywilizacja doliny Indusu
STWÓRZ WŁASNY QUIZ

To jest darmowe

Polecane quizy

Quiz o Starożytnej Grecji (Wielokrotnego Wyboru)
Quiz o Ważnych Bitwach
Quiz o wydarzeniach historycznych XX wieku
→
50 pytań z wiedzy ogólnej

Więcej pytań i odpowiedzi

Pytania i odpowiedzi – Wiedza ogólna
Pytania i odpowiedzi – Zabawne fakty
Pytania i odpowiedzi – Geografia
Pytania i odpowiedzi – Sport
O NASKontakt
APLIKACJE
ŚLEDŹ FAABUL
INSTRUKCJEGenerator pytań i odpowiedzi do quizuJak stworzyć grę quizową na żywoJak udostępnić quiz i śledzić wynikiJak stworzyć quiz z kodem QRJak stworzyć quiz za pomocą AIJak stworzyć quiz z pliku Excel lub CSVJak zorganizować własną grę quizowąJak wydrukować swój quizJak osadzić quiz na swojej stronie internetowejJak stworzyć quiz do pozyskiwania leadówJak zorganizować grę quizową na żywoJak stworzyć ankietę na żywoDarmowy generator kart bingo
PRZYKŁADY ZASTOSOWAŃQuiz RocznicowyQuiz na Baby ShowerQuiz UrodzinowyQuiz o FirmieQuiz na Przełamanie LodówJak stworzyć grę quizową do pubuJak stworzyć grę quizową na integrację zespołuJak stworzyć interaktywny quiz szkoleniowyJak stworzyć quiz na weseleIntegracje
INNERegulaminUmowa o przetwarzaniu danychPolityka Prywatności